Biebrzański Park Narodowy - w trosce o bagna

Odnośniki

Ułatwienia dostępu

Change language

Banery z lewej strony

  • Ministerstwo Klimatu i Środowiska
Nawigacja:

Treść

Nietoperze nad Biebrzą

Choć oznaki przedwiośnia w postaci pierwszych stad gęsi i roztańczonych par żurawi zawitały nad Biebrzę, gdzieś w ciemnych zakamarkach i szczelinach piwnic, ziemianek i fortyfikacji, czekając na dogodne warunki, hibernują jeszcze nietoperze. Wśród nich jest mopek zachodni (Barbastella barbastellus), jeden z najczęściej stwierdzanych gatunków na zimowiskach w Kotlinie Biebrzańskiej.
Mopek jest dość łatwy do rozpoznania nie tylko ze względu na czarniawy kolor, nadający mu charakter latającego diabełka, ale także po trójkątnych, zrośniętych uszach i krótkim, „mopsowatym” pyszczku. Wraz z mroczkiem pozłocistym (Eptesicus nilssonii) należy do najbardziej zimnolubnych nietoperzy. Wśród krajowych gatunków hibernuje najkrócej, co zależne jest od temperatury na zewnątrz. W ciepłych okresach mopek opuszcza zimowe schronienia już pod koniec lutego.
Gatunek ten jest związany z lasami, szczególnie wiekowymi, które zapewniają nie tylko kryjówki, ale też żerowiska bogate w latające owady. Jego główny pokarm stanowią drobne motyle nocne. Żeruje wśród drzew, tuż nad ich koronami, przy ścieżkach leśnych, terenach zakrzewionych w pobliżu wody. Na naturalne schronienia letnie mopek wybiera przede wszystkim wąskie szczeliny w pniach starych, często martwych drzew, czy pod płatami odstającej kory. Kryjówki antropogeniczne to miejsca za drewnianymi okiennicami lub głębokie szczeliny w szalówce domów w pobliżu lasu. Kolonie rozrodcze są zazwyczaj niewielkie, licząc od kilku do ponad 100 samic. Co ciekawe samice mogą wykorzystywać dwie lub więcej kryjówek głównych, między którymi się przemieszczają oraz nawet kilkadziesiąt schronień alternatywnych. Z perspektywy ich ochrony istotne jest więc zachowanie kompleksów leśnych ze starodrzewem liściastym, stanowiącym siedlisko gatunku. Około połowy czerwca samice rodzą 1–2 młode, karmione mlekiem do 6 tygodni. Samce w tym czasie żyją samotnie lub w małych grupach. Kolonie rozpraszają się we wrześniu – październiku. Okres godowy mopka przypada na późne lato i jesień, trwa aż do początku zimy.
Mopek należy do najbardziej zagrożonych i najrzadszych nietoperzy zachodniej Europy, dlatego został objęty ochroną w prawie międzynarodowym – jest wymieniony w załączniku II I IV dyrektywy siedliskowej, w załączniku II Konwencji Berneńskiej, załączniku II Konwencji Bońskiej, załączniku I porozumienia o ochronie populacji europejskich nietoperzy EUROBATS. W Polsce znajduje się pod ścisłą ochroną gatunkową, wymaga ochrony czynnej.
Tekst: Justyna Pińkowska (BbPN)
Na podstawie:
1. Sachanowicz K., Ciechanowski M. 2008. Nietoperze Polski. MULTICO Oficyna Wydawnicza. Warszawa.
2. Makomaska-Juchiewicz M., Baran P. (red.). 2012. Monitoring gatunków zwierząt. Przewodnik metodyczny. Część III. GIOŚ, Warszawa.
  • data: 2022-02-19
  • 274185884_4742139365872036_3482205055307259277_n
    Mopek zachodni, zwany dawniej zrosłouszkiem lub mopsikiem. Fot. Justyna Pińkowska
  • 274172113_4742140955871877_2151267152584839909_n
    Jako gatunek zimnolubny mopki często odnajdywane są w kryjówkach słabo izolowanych, blisko otworów wlotowych. Fot. Justyna Pińkowska
  • 274171349_4742140622538577_3350762780533810395_n
    Większość odnalezionych kryjówek zimowych mopka to obiekty sztuczne, wybudowane przez człowieka. Fot. Krzysztof Frąckiel
  • 274312401_4742140905871882_3051487037189714947_n
    Mopki uważane są za gatunek osiadły, przemierzający na zimowiska od kilkunastu do kilkudziesięciu kilometrów. Fot. Anna Bojsza
  • 274374248_4742140735871899_2186853631622919225_n
    Futerko mopka jest gęste, na grzbiecie czarniawe z rozjaśnieniami na końcach. Fot. Justyna Pińkowska
  • 274445094_4742140745871898_7869916266844701651_n
    Fałdy skórne wokół nozdrzy oraz szerokie, zrośnięte uszy nadają mopkowi charakterystyczny wygląd. Fot. Anna Bojsza
  • 274477749_4742141019205204_8801595668122110603_n
    Ważnym zimowiskiem nietoperzy w regionie północno-wschodniej Polski są forty Twierdzy Osowiec, gdzie dominującym gatunkiem jest mopek. Fot. Justyna Pińkowska
  • autor: Justyna Pińkowska, Anna Bojsza, Krzysztof Frąckiel

« Powrót

Aktualności:

Ograniczona dostępność pola namiotowego "Bóbr"

Ograniczona dostępność pola namiotowego "Bóbr" w Osowcu-Twierdzy
2022.04.15  - 

brak możliwości nocowania w sezonie turystycznym 2022

Życzenia Świąteczne

Relacja z akcji sprzątania Carskiej Drogi

Zobacz także:

Dane kontaktowe

Osowiec-Twierdza 8, 19-110 Goniądz

tel. +48 857380620, 857383000

fax +48 857383021

e-mail: sekretariat@biebrza.org.pl

Mapa

Mapa

Intranet

Stopka

CC 3.0: Biebrzański Park Narodowy
Projekt i realizacja: extranet.pl
Idę do góry

Rozmiar czcionki

Wersja o wysokim poziomie kontrastu

Przełącz się na widok strony o wysokim kontraście.
Powrót do domyślnej wersji strony zawsze po wybraniu linku 'Graficzna wersja strony' znajdującego się w górnej części witryny.