Czerwiec trwały (Scleranthus perennis) to niepozorna roślina rosnąca na piaskach i ugorach na terenie całej Polski.
Jeszcze w Rzeczypospolitej Obojga Narodów była uprawiana w celu pozyskania koszenili (kokcionelli), czyli czerwonego barwnika wykorzystywanego do barwienia tkanin oraz w malarstwie. Nie pozyskiwano go z samej rośliny, ale z owada z rzędu pluskwiaków: czerwca polskiego (Porphyrophora polonica ) którego cysty pasożytują na korzeniach czerwca trwałego.
Czerwony barwnik produkowany w Polsce, był niegdyś ceniony w całej Europie, ponoć sam Michał Anioł używał naszej czerwieni z czerwców podczas malowania fresków. Po odkryciu Ameryki, nasza czerwień została wyparta przez tańszy barwnik, produkowany z czerwców pasożytujących na opuncjach.
Obecnie kokcionella, figuruje pod nazwą kwas karminowy, koszenila albo karmina (E120) i ma szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz spożywczym.
Po złotej erze czerwca polskiego została nazwa szóstego miesiąca w roku oraz nazwa koloru.
tekst & zdjęcia: Karol Torzewski, BbPN
Osowiec-Twierdza 8, 19-110 Goniądz
tel. +48 857380620, 857383000
fax +48 857383021
e-mail: sekretariat@biebrza.org.pl